РИОСВ-БУРГАС СЕЗИРА КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ ЗА ПРОВЕРКИ ПО СИГНАЛИ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ПЛАЖОВЕ С МАЗУТ


На 08.04.2020 г. в Регионалната инспекция по околна среда и водите е получен сигнал за замърсяване на морските води и плажната ивица с мазут в района на с.Варвара, гр.Ахтопол и с.Синеморец общ.Царево. Незабавно е уведомена община Царево, от където след извършена проверка сигналът е потвърден.

С оглед епидемичната обстановка и обявеното извънредно положение на територията на страната, постъпилият сигнал е препратен по компетентност до Дирекция „Морска администрация“ като орган, който ръководи дейностите по контрол в морските пространства и във вътрешните водни пътища на Република България, отнасящи се до опазване на околната среда от замърсяване, както и до предотвратяване, намаляване и ограничаване на замърсяване произтичащо от корабоплаването.

От Директорът на РИОСВ-Бургас ще бъдат дадени предписания на концесионерите на морските плажове да предприемат незабавни действия за почистване на плажната ивица до пълно отстраняване на замърсяването, след отмяна на мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на народното събрание от 13 март 2020 г.

 

За плажовете, за които няма сключени  концесионни договори за стопанисване и управление почистването ще бъде осъществено от Община Царево.

 

РИОСВ Бургас информира, че както всяка година преди стартиране на летния сезон, ще бъдат взети всички мерки за почистване на  плажовете и осигуряване на един спокоен летен сезон за почиващите на българското Черноморие.