РИОСВ - Бургас отбеляза Международния ден на Черно море с ученически викторини и конкурси


Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас отбеляза Международния ден на Черно море с разнообразни инициативи.

На 25 октомври в залата на Народно читалище „Хр. Ботев – 1937“ в Бургас Албена Василева от „Връзки с обществеността“ награди победителите в четвъртия национален конкурс „Моята невероятна лятна ваканция“. Отличени бяха 24 рисунки с екологична насоченост.

Възпитаници на ОУ “Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Свети Влас участваха във викторина за Черно море. Ученици от V, VI и VII клас, получиха грамоти и предметни награди, осигурени от екоинспекцията.

 На 30 октомври в Културния център „Морско казино“ в Бургас изявилите се в Националния ученически конкурс Морето не е за една ваканция бяха наградени. В три раздела - рисунка, фотографии и мултимедийна презентация, млади творци от цялата страна си оспорваха място в тазгодишното издание.

Днес първокласници от Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ изработиха кендама с морските обитатели и получиха награди – съкровища от морските дълбини и шапка с логото на РИОСВ,

а единадесетокласници по „ЗИП биология и здравно образование“ от Профелирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“ научиха за биоразнообразието в Черно море.

Международният ден на Черно море свързваме с подписването през 1996 г. на Стратегическия план за действие за възстановяване и защита от правителствата на шестте черноморски държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Планът съдържа  мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион. И тази година 31 октомври се превръща се в символ на загрижеността ни за опазване чистотата на морето и плажовете и за съхраняване на биоразнообразието.