РИОСВ – Бургас отбеляза Международния ден на Земята 22 април с множество инициативи


По повод Деня на Земята 22 април РИОСВ – Бургас съвместно с участие Народно читалище „Христо Ботев 1937“ организира конкурс на тема „Водата и Земята”. Той се проведе в четири възрастови групи - детски градини, от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас. Наградите на номинираните участници в три категории – рисунки, картички и приложно изкуство, бяха връчени от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас – инж. Тонка Атанасова. В конкурса участваха 306 творби на ученици от Бургаска област и градовете Казанлък, Плевен и Тутракан. Всички класирани 64 участници получиха медали, грамоти и екоматериали.

По повод Световния ден на Земята експерти на РИОСВ - Бургас гостуваха на децата от Народно читалище „Христо Ботев 1937“. След обсъждане на историята на кампанията децата изнесоха концерт под наслов „Шарени вълшебства“. 

РИОСВ - Бургас съвместно с образователен център „Британика“, групите „Златно сърчице“ и „Смехурко“ от детска градина „Вълшебство“ почистиха района около Укритие за наблюдение на птици в подържан резерват „Атанасовско езеро“. Заедно посадиха дърво, сглобиха хранилки и къщички за птици, наблюдаваха езерните обитатели.

 

По време на събитието екип от РИОСВ – Бургас посрещна с презентацията "Биоразнообразието в Бургаски регион" ученици от руската и английската езикова гимназия. Децата имаха възможността да разгледат отблизо работата на експертите по отдели, измервателните уреди за атмосферен въздух и различните методи за анализ в Регионална лаборатория - Бургас към ИАОС.

Международният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Темата на Деня на Земята през 2019 г. е "Защитете биологичните видове", а мотото на кампанията "В природата нищо не съществува само" акцентира, че всички живи същества имат незаменима стойност и всеки вид има уникална роля в сложната мрежа на живота.