Не са регистрирани наднормени завишения на контролираните замърсители на въздуха в Бургас


На „зеления“ телефон на РИОСВ – Бургас са постъпили сигнали за миризма на пропан-бутан от жители на  комплексите  „Меден Рудник“ и „Славейков“ във времето от 5,20  до 5,45 ч. тази сутрин. Миризмата е усетена за кратко, което потвърждават в последващите разговори гражданите, подали сигналите.

Незабавно е поискана информация от оператора „БМФ Порт Бургас“ АД,  който е съобщил, че последното претоварване на пропан-бутан е направено на 15 април. Инсталациите в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД са в процес на нормално повишаване на технологичното натоварване след извършения планов капитален ремонт. При получаване на сигналите екип на Единната противоаварийна служба е извършил имисионни измервания,  които не са показали наличие на наднормени концентрации, в т. ч . бензен и сероводород.

Данните от автоматични пунктове за мониторинг в комплекс „Меден рудник“, кв. „Долно Езерово“ и диференциалната оптична система „OPSIS”, част от националаната система за контрол качеството на въздуха, не отчитат превишения на пределнодопустимите концентрации на контролираните замърсители – серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, сероводород, стирен, толуен, ксилен, бензен.

РИОСВ – Бургас продължава да следи  качеството на атмосферния въздух в града.